Belgisch voetbal | Jupiler Pro League

Home » Wedden op sport » Belgisch voetbal | Jupiler Pro League

JUPILER PRO LEAGUE BELGIË

Hoe is de Jupiler Pro League competitie ontstaan?

Het eerste seizoen van de Belgische nationale competitie begon in 1895. Dit gebeurde op initiatief van de Union Belge des Sociétés de Sports Athlétiques (UBSSA), een overkoepelende nationale organisatie die meerdere sporttakken organiseerde, waaronder atletiek, wielrennen en voetbal.

In het begin van de competitie waren er in de hoogste reeks slechts zeven clubs, waaronder vier uit het Brusselse. Er bestond toen nog geen vast systeem van promoveren en degraderen.

In 1898 werd gestart met een extra reeks waarin enkele Oost- en West-Vlaamse clubs konden spelen. De winnaar van de Vlaamse reeks en de winnaar van de “normale” reeks speelden uiteindelijk voor de landstitel.

In 1900 speelden alle clubs voor de eerste keer in één reeks. Op een drietal seizoenen na bleef men deze formule nadien behouden.

Het steeds groeiende professionalisme van het Belgisch voetbal in de jaren ‘70 leidde in 1974 tot de oprichting van de Liga Beroepsvoetbal, een vzw die later omgedoopt werd tot Profliga en nog later tot Pro League. Deze vzw beschermt de belangen van Belgische professionele voetbalclubs en organiseert de Pro League, de hoogste afdeling in het Belgisch voetbal.

Jupiler Pro League

Sedert augustus 2008 spreekt men van de Jupiler Pro League, waardoor de bierbrouwerij Jupiler (hoofdsponsor sedert 1993-1994) duidelijker aanwezig werd.

De beste ploegen in deze competitie

Wat het totaal aantal landstitels sedert de nationale competitiestart in 1895 betreft, is RSC Anderlecht met 34 recordhouder. Van de nu nog actieve clubs volgen Club Brugge (16), Union Sint-Gillis (11) en Standard Luik (10). Van deze ploegen zakte Union Sint-Gillis vanaf de jaren ‘70 weg uit het topvoetbal en belandde zelfs in vierde klasse. In 2021-2022 komt het voor het eerst sedert bijna een halve eeuw terug in de hoogste afdeling.

In de laatste tien seizoenen wonnen Club Brugge en Anderlecht elk 4x het kampioenschap, AA Gent en KRC Genk elk 1x.

RSC Anderlecht

RSC Anderlecht

 • 34x nationaal kampioen
 • 9x Beker van België
 • 13x Belgische Supercup
 • Europees haalde Anderlecht 4x de finale van de Europacup II, waarbij ze 2x won. Ze haalde ook 2x de finale van de Europa League, waarbij ze 1x won.

Club Brugge KV

Club Brugge

 • 18x nationaal kampioen
 • 11x Beker van België
 • 15x Belgische Supercup
 • Club Brugge trad 2x aan als finalist in de Europese competitie. In 1976 verloor het de UEFA Europa League tegen Liverpool. In 1978 verloor het de finale van de Europacup I tegen hetzelfde Liverpool.

KAA Gent

AA Gent

 • 1x nationaal kampioen
 • 3x Beker van België
 • 1x Belgische Supercup

KRC Genk

KRC Genk

 • 4x nationaal kampioen
 • 5x Beker van België (recentst 2020-2021)
 • 2x Belgische Supercup

Standard Liège

Standard Luik

 • 8x nationaal kampioen
 • 8x Beker van België
 • 4x Belgische Supercup
 • Standard was 1x verliezend finalist van de Europacup II.

Royal Antwerp FC

Royal Antwerp FC

 • 4x nationaal kampioen
 • 3x Beker van België
 • 1x Belgische Supercup
 • Het beste Europees resultaat van Antwerp FC  is de finale van de Europa Cup II in 1992-1993, die het verloor.

Hoe zit de competitie in elkaar?

 De Covid-19-pandemie heeft voor heel wat chaos gezorgd in de organisatie van zowel de reguliere competitie als de play-offs.

In de Jupiler Pro League komen normaal 16 teams tegen elkaar uit, maar eind juli 2020 werd beslist dat Waasland-Beveren niet moest degraderen omdat de Eerste Klasse A-competitie niet volledig kon afgewerkt worden. De Algemene Vergadering van de Pro League besliste daarom dat in 2020-2021 en 2021-2022 in 1A met 18 ploegen en in 1B met 8 ploegen moest gespeeld worden. Ook de play-offs werden hervormd. Play-off 1 en play-off 2 werden intussen ook hernoemd als Champions play-off en Europe play-off.

De 18 Jupiler Pro League teams spelen eerst in een reguliere competitie 34 wedstrijden tegen elkaar.

Na deze reguliere competitie worden de play-offs afgewerkt, waarbij de vier hoogst gerangschikte clubs nogmaals tweemaal tegen elkaar spelen in de Champions play-off.  Als de nummers 4 en 5 in de eindstand van de reguliere competitie evenveel punten hebben, geeft het aantal overwinningen en eventueel ook het doelpuntensaldo en nog verdere betere prestaties de doorslag.

De winnaar van de Champions play-off  is nationaal kampioen.

Bij de start van de Champions play-off wordt het puntenaantal dat de deelnemende ploegen in de reguliere competitie totaliseerden, gehalveerd en naar boven afgerond. De ploegen herbeginnen dus niet vanaf nul punten.

In de Europe play-off strijden de nummers 5 tot 8 in één groep. De winnaar van deze Europa League play-off speelt barrages tegen de nummer 4 van de Champions play-off voor het laatste Europese ticket.

België heeft 5 Europese tickets, die als volgt verdeeld worden:

– de winnaar van de Champions play-off speelt de Champions League

– de nummer 2 van de Champions play-off speelt de kwalificatieronde van de Champions League

– de nummer 3 van de Champions play-off speelt de laatste voorronde van de pas opgerichte UEFA Conference League

– de winnaar van de barragewedstrijd tussen de nummer 4 van de Champions play-off en de winnaar van de Europa League play-off speelt de tweede kwalificatieronde van de pas opgerichte UEFA Conference League (deze barragewedstrijd wordt niet gespeeld als de bekerwinnaar in de Champions play-off zit of als de bekerfinalisten beide in deze play-off zitten. België heeft namelijk 5 Europese tickets en in deze twee scenario’s zijn de 4 deelnemers aan de Champions play-off allen zeker van een Europees ticket)

– de winnaar van de Beker van België speelt de laatste voorronde van de Europa League

De club die laatste wordt in het reguliere 1A-eindklassement degradeert rechtstreeks naar 1B en wordt vervangen door de kampioen van 1B. De voorlaatste in de 1A-eindstand komt uit in een barragewedstrijd (heen en terug) tegen de tweede van de 1B-competitie. De winnaar van dit duel speelt volgend seizoen in 1A.

Zowel de competitie als de play-offs worden gespeeld volgens het driepuntensysteem: 3 punten bij winst, 1 punt bij gelijkspel en 0 bij verlies.

Als twee ploegen aan het einde van het seizoen op dezelfde plaats eindigen, telt op de eerste plaats het aantal overwinningen en daarna het doelsaldo. Na play-off 1 wordt bij gelijkheid van punten eerst het eventueel naar boven afgeronde halve punt terug afgetrokken. Is er dan nog gelijkheid van punten, dan geeft het eindklassement van de reguliere competitie de doorslag.

Beker van België

De Beker van België bestaat al sinds 1908, maar werd pas vanaf 1963-1964 zonder onderbreking jaarlijks georganiseerd.

Elke A-ploeg van een club die bij de KBVB is aangesloten kan aan de Beker van België deelnemen. De clubs van de vier nationale niveaus moeten aan de beker deelnemen. Hoe hoger de klasse hoe later het moment waarop die aantreedt. De clubs van de hoogste klasse treden pas vanaf de 1/16e finales aan.

Aan de eerste ronde nemen ook clubs uit de provinciale reeksen deel, al zijn die niet zomaar van deelname verzekerd. Meestal selecteert elke provincie de clubs die het verst in de provinciale bekercompetitie geraakten en vult die aan met een aantal clubs uit de eerste provinciale.

Sedert 1979 spelen de bekerwinnaar en de landskampioen voor de Supercup op het veld van de landskampioen. Indien een club zowel het kampioenschap als de beker won (dus “de dubbel” lukte), komt deze uit tegen de verliezende bekerfinalist. Club Brugge is met 17 Supercups recordhouder, op de hielen gevolgd door Anderlecht.

Extra informatie

– Voor aanvang van het seizoen 1993-1994 volgde bierbrouwerij Jupiler de Franse autofabrikant Peugeot op als hoofdsponsor van de hoogste afdeling. Vanaf het seizoen 1998-1999 kreeg de eerste klasse als sponsornaam de Jupiler Liga (Ligue Jupiler), een naam die in 2001 werd ingeruild voor de Engelstalige variant Jupiler League. In augustus 2008 veranderde de Profliga haar naam in Pro League en werd de competitie omgedoopt tot de Jupiler Pro League. Hierdoor onderscheidde de Belgische competitie zich ook van de Nederlandse Jupiler League.

– Topscorers in de hoogste reeks van de Belgische nationale competitie sedert 1895 zijn Jules Van Craen (Lierse SK) en Arthur Ceuleers (Beerschot AC) met 41 doelpunten in 1942-1943. Sedert 2004-2005 is dat Paul Onuachu, die in het 2020-2021 op einde van de reguliere competitie 29 keer had gescoord.

– Het snelste doelpunt ooit in het Belgisch profvoetbal werd in 2021 gemaakt door Dante Vanzeir (Union Sint-Gillis) in 1B na 7 seconden. Daarmee nam hij het record af van Victor Osimhen (Charleroi SC), die in 2019 in 1A één seconde minder snel scoorde.

Sportpromoties

Veel bookmakers zorgen ervoor dat ze interessante wedstrijden extra gaan promoten op hun site. Sprekende voorbeelden hier van zijn onder meer:

Place2bet wenst je veel succes met sportweddenschappen in België

Gok met mate. Geniet van het spel.

Place2bet Sport & Casino België