Bookmakers

Home » Bookmakers

Place2bet – bookmakers

Bookmakers, ook wel bookies of turf accountants genoemd, zijn individuele personen of organisaties die verschillende weddenschappen op een bepaalde wedstrijd, gebeurtenis of een toernooi aanbieden.

Een stukje geschiedenis

Gokken is een eeuwenoud fenomeen. In de periode rond 40.000 voor Christus speelden mensen al spelletjes met schapenbotjes.

Ten tijde van de Romeinen werden niet langer schapenbotjes gebruikt, maar werden tal van dobbelspelletjes met echte dobbelstenen bedacht. Ook de eerste loterijen vinden hun oorsprong in dit tijdperk. De Romeinen waren namelijk het eerste volk dat bewust een weddenschap verbond aan een bepaalde sport, namelijk de paardenrennen.

Bij deze races met paarden stond de jockey op een karretje om de vier paarden te mennen.

Deze wedstrijden waren geliefd bij het grote publiek, die maar al te graag hun geld inzette in de hoop zoveel mogelijk winst binnen te rijven. Inzetten kon op speciaal daarvoor ingerichte plekjes rond en ook in het stadion, bij mensen die je als de voorloper van de hedendaagse bookmakers kan zien.

paardenwedrennen

De klassieke Romeinse paardenwedrennen evolueerden geleidelijk aan naar de paardenraces zoals we ze nu kennen.

Vooral in Engeland waren paardenrennen populair, en dat zijn ze nog steeds. Steeds meer gehaaide zakenmannen traden op als tussenpersoon tussen de organisator van de wedrennen en het publiek.

Het beroep van bookmaker was geboren!

Het beroep van bookmaker was geboren! Een van de eerste Britten die zichzelf de titel van bookmaker toe-eigende, was Harry Ogden, al in 1785. Hij dokterde een eigen systeem uit op de renbaan van Newmarket Heath. Dit systeem houdt nog tot op vandaag de dag stand.

Hij had als eerste het idee om de kansen die elk paard had in een overzicht in een boek te noteren. Iedere speler kon dus op een verschillend paard wedden, wat heel wat nieuwe mogelijkheden bood. Want tot dan toe kon er wel gewed worden, maar men had slechts de keuze tussen gokken op 1 bepaald paard (zijnde de favoriet) of gokken op ‘het veld’. Er waren dus slechts twee uitkomsten.

Het nieuwe systeem kende veel bijval. Zogenaamde bookies liepen bij de renbaan rond en noteerden alle weddenschappen die door het aanwezige publiek werden aangegaan.

De benaming turf accountant haalt hier eveneens zijn oorsprong. Turf is namelijk een term die gebruikt wordt bij de paardenrennen, en meer specifiek om de ondergrond waarop de paarden lopen te beschrijven.

  • Bij een Turf-wedren lopen de paarden op gras.
  • Een dirt-wedstrijd is een paardenwedren op zand
  • All Weathers ondergrond is een ondergrond die bestand is tegen alle weersomstandigheden.

Het soort ondergrond waarop de paarden hun wedstrijd lopen heeft een belangrijk effect. Hou hiermee rekening bij het inzetten op een specifiek paard. Op welke ondergrond loopt het goed en is dit dan ook de ondergrond van deze wedstrijd waar je wil op inzetten?

Evolutie van de bookmaker

Bookmakers zagen al snel de vele mogelijkheden van het wedden op de paardenrennen en maakten het voor hun klanten mogelijk om ook weddenschappen aan te gaan binnen andere sporttakken dan de paardensport.

Nadeel was dat bookies hun zaakjes regelden in lokale bars, niet de ideale locatie omwille van de combinatie met een teveel aan alcohol en het niet kunnen omgaan met verlies. De wetgevende macht greep in en gebood dat elke weddenschap moest aangegaan worden in een professioneel wedkantoor. Een gokje wagen aan de toog van je favoriete pub, kon niet langer meer. Gokken op café verdween in de illegaliteit.

De laatste decennia is de manier waarop een bookmaker de weddenschappen aanbiedt enorm geëvolueerd.

Dankzij de opmars van het digitale tijdperk zijn spelers niet langer aangewezen op de bakstenen wedkantoren of moeten ze niet langer staan aanschuiven in de rij bij kassa van de krantenwinkel om een papieren TOTO-formulier aan te kopen. Tegenwoordig is het heel eenvoudig om in te zetten op een bepaalde weddenschap. Online wedden op voetbal of op een andere sportwedstrijd kan snel, anoniem en simpel via de vele online bookmakers.

Wat doet een bookmaker?

Een bookmaker regelt weddenschappen, van begin tot eind.

Bookies bieden in de eerste plaats een locatie – zij het online of zij het fysiek in een wedkantoor – waar spelers op een veilige en ook legale manier een gokje kunnen wagen.

Het aanbod van een bookmaker is uiteraard ook belangrijk. Er moeten genoeg wedstrijden zijn waarop de spelers kunnen inzetten, en deze moeten op een overzichtelijke manier aan de klanten worden gepresenteerd. Het aanbieden van de bijhorende actuele statistieken met informatie die belangrijk is te weten vooraleer een speler geld inzet, hoort ook bij de taken van een bookie.

Een goede online bookmaker biedt de meest uiteenlopende wedstrijden aan, verschillende competities (wereldwijd) alsook een aardige mix van sporttakken. De bookie stelt lijsten op met de mogelijke weddenschappen waaruit spelers een keuze kunnen maken.

De odds die door de bookmaker bepaald worden bij elk van deze weddenschappen spelen een belangrijke rol in het aantrekken van klanten, want deze quoteringen bepalen de grootte van het mogelijk te winnen bedrag. Bij een wedstrijd met een gedoodverfde winnaar zullen de odds veel minder interessant zijn. Wat logisch is, want de bookmaker loopt een groot risico om veel geld te moeten uitkeren omdat de overgrote meerderheid op de winnaar heeft ingezet.

Wie graag een risicovollere gok wil wagen, kan bij dergelijke weddenschappen inzetten op de ploeg die als vermoedelijke verliezer gezien wordt.

Inzetten op de zogenaamde underdog kan je grote winst opleveren!

Wat klanten nog meer belangrijk vinden is het aanbieden van een professionele, goed te bereiken helpdesk en het tijdig en correct uitkeren van de winst.

Hoe maken bookmakers winst?

Een bookmaker kan op zelfstandige basis werken, maar ook tewerkgesteld zijn binnen een bepaalde organisatie. Het verdienmodel van alle bookies blijft echter hetzelfde: ze halen hun winst uit de inzetten van de verliezers. Het totale bedrag van het geld dat door alle spelers werd ingezet die de bewuste weddenschap verliezen, gaat integraal naar het wedkantoor dat de weddenschap heeft georganiseerd.

Hoe kies je een goede bookmaker?

De meeste bookmakers zijn creatief in het gevarieerd aan bod laten komen van de klassieke weddenschappen, alsook zijn de meeste bookies erg vernieuwend in het in de schijnwerpers zetten van nieuwe wedmogelijkheden. Zo is bijvoorbeeld het inzetten op een VAR-weddenschap bij een voetbalwedstrijd een nieuwe trend, die elke dag aan populariteit wint. Een goed wedkantoor speelt volop in op de nieuwe kansen die dergelijke hypes bieden.

Ga ook na of hun mobiele toepassing vlot werkt, als dit voor jou een belangrijke factor is. De ene website is ook al gebruiksvriendelijker dan de andere.

Het is belangrijk om deze specifieke kenmerken of accenten van de verschillende wedkantoren te leren kennen en te kiezen voor de bookmaker die het nauwste aanleunt bij jouw persoonlijke voorkeur.

Betrouwbare bookmakers

Wat wel essentieel is voor een bookmaker is het hebben van een officiële licentie.

Enkel met deze licentie kan een wedkantoor legaal (online of offline) weddenschappen aanbieden. Als wedder ben je bovendien nog extra beschermd, aangezien deze officiële licentie zekerheid geeft over de correcte manier van werken van deze wedkantoren. Ze zijn namelijk onderworpen aan een strenge regelgeving en worden hier ook op regelmatige basis gecontroleerd. Een actuele lijst van alle Belgische wedkantoren kan je terugvinden op de website van de Belgische Kansspelcommissie.

Spelers dienen een account aan te maken. Enkel met een geldig account kunnen weddenschappen worden afgesloten.

Spelers jonger dan 18 jaar bijvoorbeeld worden zo van deelname uitgesloten.

Ook hier zijn wedkantoren aan bepaalde regels rond het omgaan met persoonlijke gegevens gebonden. Bij het aanmaken van een account ben je als nieuwe speler verplicht om een aantal zaken door te geven, zoals je naam en adres, e-mailadres en bankgegevens.

GDPR

Dit zijn uiteraard allemaal mogelijke data waar hackers op gebrand zijn en waar regelmatig fraude mee gepleegd wordt. Ga goed na hoe de bookmaker met deze persoonlijke informatie omgaat. Hebben ze een GDPR-regeling op de website staan?

Lees deze dan goed na, want kleine lettertjes kunnen belangrijk zijn!

Maar eerste zaak die je dient te checken in dit verband is opnieuw het al dan niet hebben van een Europese licentie. Heeft deze bookmaker geen licentie, ga dan niet met deze bookie in zee!

Om helemaal zeker te zijn, kan je ook de zogenaamde ‘zwarte lijst’ raadplegen. Hierop staan alle websites die verboden zijn door de Kansspelcommissie. Zowel de spelers als de organisatoren van een website die op deze zwarte lijst staat, kunnen worden veroordeeld tot het betalen van een boete.

Welke online bookmakers zijn er in België?

Zoals al eerder aangehaald is op de website van de Belgische Kansspelcommissie de meest actuele lijst van bookmakers met een officiële licentie terug te vinden.

Wij hebben voor u een aantal recensies gemaakt van de online wedkantoren waar spelers op een veilige en volledig legale wijze een weddenschap kunnen aangaan.

Blitz

Sinds kort biedt Blitz sportweddenschappen aan op Blitz.be!

Met de BetXtra bij Blitz online casino verhoog je de noteringen van je weddenschappen en win je dus meer CASH. Hoe? Dat kan heel gemakkelijk! Het enige wat je moet doen, is je volgende weddenschap plaatsen volgens de voorwaarden van elke BetXtra om deze te ontgrendelen en ervan te profiteren. Bemachtig jij een enorme winst?

Bwin

Bwin is een oorspronkelijk Oostenrijks bedrijf dat werd opgericht in 1997 onder de naam Betandwin.

Anno 2016 werd Bwin eigendom van GVC Holdings PLC, een bedrijf met de hoofdzetel op Isle of Man, een idyllisch eiland in de Ierse Zee en tevens Brits Kroonbezit. GVC Holdings hoort bij de grootste en meest befaamde aanbieders van sportweddenschappen en kansspelen. Ze hebben wereldwijd een aanzienlijk aantal speelhallen onder hun hoede in meer dan 20 landen.

777.be

777.be is ontstaan uit het gerenommeerde casino van Spa. In 2012 verkreeg het casino van Spa een A+-licentie van de Belgische Kansspelcommissie.

Dit betekende dat ze volledig legaal, maar mits het naleven van de strenge regelgeving, online casinogames mochten aanbieden. Het casino van Spa liet daarvoor een online platform ontwikkelen en lanceerde dit onder de naam Casino 777. In 2015 verkreeg het casino van Spa een bijkomende licentie als bookmaker, waardoor het casinogedeelte werd uitgebreid met online sportweddenschappen.

Unibet

Oorspronkelijk is Unibet een site voor sportweddenschappen. Dit is dan ook nu nog het paradepaardje van Unibet. De software is modern en snel, de noteringen goed. Het aanbod aan live betting is groot, zodat er voor iedere liefhebber van een goede weddenschap iets te beleven is.

Ladbrokes

Op de dag van vandaag, meer dan 130 jaar na het begin van Ladbrokes, is GV Holdings trotse eigenaar van Ladbrokes en mag het bedrijf zich mede dankzij hun jarenlange ervaring, tot één van de grootste aanbieders van online en offline weddenschappen op sportevenementen rekenen. Wereldwijd zijn de fysieke kantoren van Ladbrokes niet meer uit het straatbeeld weg te denken.

Ook in België behoort Ladbrokes bij de populaire gokkantoren. In 2014 verkreeg de Britse bookmaker een officiële licentie van de Belgische Kansspelcommissie, wat hun populariteit alleen maar ten goede kwam.

Daarenboven is Ladbrokes een stevige speler op de markt van het online gokken. In 2002 startte het met een eerste voorzichtige poging om ook online weddenschappen en kansspelen aan te bieden. Het werd meteen een schot in de roos.

Circus

De Waalse innovatieve projectontwikkelaar GAMING 1 beheert naast de prestigieuze casino’s van Namen en Spa ook de online speelhal Circus. Begin augustus 2011 lanceerde GAMING 1 hun website waar naast casinogames ook sportweddenschappen worden aangeboden.

Napoleon Games

Helemaal gek van sport en al zeker in combinatie met wedden? Dan zijn de sportweddenschappen van Napoleon Games spek voor jouw bek. Je kunt er wedden op zowat alle voetbalwedstrijden ter wereld,

Bingoal

Bingoal richtte zich in de beginjaren vooral op het aanbieden van sportweddenschappen en specialiseerde zich zelfs in het aanbod van paardenwedrennen. De Franse eigenaar PMU verwierf een aantal jaar terug de vergunning om ook online casinospelen te mogen aanbieden.

De activiteiten als online bookmaker werden bijgevolg ferm uitgebreid met dice games, dice slots en tal van andere online gokspelen. Dankzij de B+ en F+-licenties die door de Belgische Kansspelcommissie werden uitgereikt, kan PMU perfect legaal sportweddenschappen en online gokspellen aan spelers aanbieden.

Betfirst

Betfirst online verkreeg van de Belgische Kansspelcommissie een vergunning om zowel offline als online weddenschappen te organiseren. Deze bookmaker begon daarom in 2011 met het aanbieden van online sportweddenschappen, bovenop hun aanbod in de bestaande fysieke bookmakerskantoren.

Betway

Betway is populair online casino. Naast het aanbod aan casinogames, is er ook een uitgebreide keuze aan sportweddenschappen. Meer dan 30.000 wedmogelijkheden behoren tot de mogelijke opties. Betway heeft een grote troef in handen door haar aanbod met een groot aantal live wedmogelijkheden te verrijken.

Euro Tiercé

Eurotiercé is een Belgische aanbieder van weddenschappen op Belgische, Franse en andere internationale paardenraces. Eurotiercé werd opgericht in 2006 door de Nationale Federatie voor Belgische Koersen.  In mei 2014 lanceerde het bedrijf een officiële website, zodat haar klanten ook online een gokje konden wagen op de paardenrennen van hun keuze.

Goldenvegas.be

De Golden Vegas casino’s zijn vooral bekend in de provincie Henegouwen en het zuiden van West-Vlaanderen, ter hoogte van de Franse grens. Sinds het ontstaan in 1983 bouwde de eigenaar, Noordzee Electronics nv, het imperium aan casino’s steeds verder uit. In het prille begin bleef hun service beperkt tot het leveren van caféspelen, zoals de gekende flipperkasten en one-ball automaten. Gaandeweg opende Noordzee Electronics nv verschillende speelhallen.

De teller staat ondertussen op 10. Naast de succesvolle uitbating van deze speelhallen, kon Golden Vegas een FA+ en een B+ vergunning bemachtigen voor het aanbieden van online gokspelen. In december 2012 startte Golden Vegas dan ook met een online speelhal waar zowel casinospellen als sportweddenschappen aangeboden worden.

Magic Betting

Het Belgische Magic Betting wordt beheerd door Betting Service bv. Deze goksite biedt online en offline sportweddenschappen aan binnen een ruim spectrum van sporttakken. Ze zijn gespecialiseerd in de offline weddenschappen, maar proberen zich de laatste jaren ook toe te spitsen op online wedmogelijkheden.

Scooore!

Scooore! maakt onderdeel uit van het aanbod van de Nationale Loterij. Recent, sinds eind juni van dit jaar, fungeert deze online bookmaker als een aparte website en niet meer als pure e-lotto. Er zijn tal van toeters en bellen aan deze online wedmogelijkheid toegevoegd, wat de uitdaging extra interessant maakt voor spelers.

Stanleybet

Stanleybet is een bookmaker met roots in Ierland. Eigenaar Stanley Leisure plc. richtte er het eerste gokkantoor op in 1958. Vanaf 1963 veroverde Stanleybet stap voor stap de Britse markt en na het inpalmen van het Verenigd Koninkrijk richtte het zijn pijlen op een groter Europees werkterrein. Vanuit het hoofdkantoor in Liverpool beheert dit bedrijf ondertussen met succes zo’n 2000 vestigingen in verschillende Europese landen.

Onder meer in Italië, Kroatië, Cyprus en Roemenië kan je een kantoor van Stanleybet terugvinden. Met de oprichting van Stanleybet Belgium NV in 2005 startte Stanleybet met activiteiten in België. In 2017 kon Stanleybet de Belgische licentie FA+ 116700 bemachtigen, wat betekent dat ze naast de fysieke kantoren ook online weddenschappen mogen aanbieden.

Meridianbet

Meridianbet is nog niet zo lang actief in België, pas sinds 2017. Naast een goed draaiende site hebben ze ook een aantal fysieke kantoren waar klanten tal van weddenschappen kunnen afsluiten. Waar Meridianbet vooral bekend voor is, zijn de interessante odds die ze aanbieden. Ze nemen vaak heel wat risico door dergelijke hoge quoteringen te gebruiken, maar trekken zo tegelijk heel wat nieuwe en/of extra spelers aan. Ook de minder bekende sporten zoals schaken en strandvolleybal laat Merdianbet aan bod komen.

ZEbet

Net zoals Meridianbet is ook ZEbet een recent online wedkantoor. Zebet werd als dochteronderneming van Zeturf in 2014 boven de doopvont gehouden en kende sindsdien een gestage groei. Hun aanbod is ruim, maar weinig verrassend. Ze spelen op zeker door een kwalitatief goed aanbod te voorzien in de klassieke sporttakken zoals voetbal, tennis en uiteraard ook paardenraces.

ZEturf

ZEturf is het paradepaardje van ZEbet, dat zich specialiseert in het online aanbieden van paardenraces.

Bet 90

Bet90 werd in 2011 opgericht door het Duitse bedrijf Bet90 Sports Limited en staat bekend als een betrouwbare bookmaker. Bet90 beheert naast de bekende fysieke kantoren ook een website waar spelers online kunnen inzetten op sportevenementen. Bet90 kan dit volledig legaal laten verlopen dankzij de vergunning die ze hebben verkregen van de Belgische Kansspelcommissie en de tweede licentie die ze van de Malta Gaming Authority hebben bekomen.

Place2bet wenst u veel plezier!

Gok met mate. Geniet van het spel.