Italiaanse voetbal | Serie A

Home » Wedden op sport » Italiaanse voetbal | Serie A

SERIE A ITALIË

Hoe is de Serie A-competitie ontstaan?

De formule met één nationale hoofdcompetitie, die voluit de naam Lega Calcio Serie A TIM kreeg, maar binnen de voetbalwereld gemakshalve Serie A wordt genoemd, bestaat sedert het seizoen 1929-1930. Voor die tijd, meerbepaald vanaf 1898, werd de titel van beste Italiaanse ploeg via een aantal andere toernooien betwist. In 1904 werd de competitie nog de Prima Categoria genoemd, waarbij de deelnemende ploegen zich regionaal konden plaatsen voor de eindrondes.

In 1922 werd de eerste Coppa Italiana opgericht, de bekercompetitie waarin de clubs zich via verschillende regionale competities konden plaatsen voor de finale. Sedert 1988 is er ook een Supercoppa, waarbij strijd geleverd wordt tussen de landskampioen en de bekerwinnaar.

Sedert 1968 bestaat er ook een Serie A in het vrouwenvoetbal, waarin de eerste twee ploegen zich plaatsen voor de Champions League. Er is hier eveneens een bekercompetitie.

De beste ploegen in deze competitie

Op basis van het totaal aantal landstitels sedert de oprichting van de Serie A in 1929 tot en met het seizoen 2019-2020 overtreft Juventus alle andere clubs met maar liefst 34 overwinningen. Inter Milaan (met 16 overwinningen) en AC Milaan (met 15 overwinningen) volgen op een quasi gedeelde tweede plaats.

In de vijf eindklassementen van 2015-2016 tot 2019-2020 bleef Juventus de competitie domineren en bleven de twee Milanese ploegen goed presteren, maar kwamen Napoli en AS Roma wel steeds meer op de voorgrond. Ook de clubs Atalanta en Lazio presteren goed.

Elke winnaar van de Serie A mag het komende voetbalseizoen spelen met shirtjes waarop een schildje met de Italiaanse vlag is afgebeeld. Daarnaast voegen de clubs die 10 kampioenschappen hebben gewonn telkens een ster aan hun logo toe. Vandaar dat er op het logo van AC Milan  en Inter Milan een ster prijkt en Juventus maar liefst drie sterren aan zijn logo mocht toevoegen.

Juventus FC

Juventus FC

Juventus FC (Juventus Turijn) mag zichzelf de succesrijkste club aller tijden van de Serie A noemen. Het verzamelde sinds 1998 reeds 36 landstitels en was van 2012 tot en met 2020 onafgebroken Italiaans kampioen. Het won bovendien reeds 13 keer de bekercompetitie. Juventus is in 2020 met 9 overwinningen ook recordhouder in de Italiaanse Supercoppa.

Europees won het 2 keer de Europacup I/Champions League, waarin het bovendien 7 maal verliezend finalist was.

Het won ook 3 keer de Europa Cup II/Europa League.

FC Internazionale Milano

Inter Milan (FC Internazionale Milano)

Inter Milan werd opgericht in 1908 en behoorde lange tijd tot de Europese en wereldtop, vooral dan in de jaren ‘60.

 • 19x nationaal kampioen in de Serie A
 • Is de enige ploeg die sinds de oprichting van de Serie A nooit degradeerde in deze competitie.
 • 7x bekerwinnaar
 • 5x Supercoppa
 • 3x Europacup I/Champions League (laatst in 2010)
 • 3x Europacup II/Champions League (laatst in 1998)

Società Sportiva Calcio Napoli

SSC Napoli (Società Sportiva Calcio Napoli)

 • 2x nationaal kampioen (met Diego Maradona)
 • 6x bekerwinnaar (onder andere in 2020)
 • 2x Supercoppa
 • Europees won het 1x de Europacup II/Europa League (met de onlangs overleden superster Diego Maradona in de rangen)
 • In 2004 werd de club failliet verklaard. Een financieel gezonde nieuwe club herstartte in de Serie C1. In 2007 keerde de club terug in de Serie A.

AS Roma

AS Roma

 • 3x nationaal kampioen in Serie A.
 • 9x bekerwinnaar
 • 2x Supercoppa

Associazione Calcio Milan

AC Milan

Hoe zit de competitie in elkaar?

In de Italiaanse Serie A komen 20 clubs tegen elkaar uit. Wie het hoogst aantal wedstrijdpunten heeft na 40 wedstrijden is kampioen. De 3 laagst geklasseerde teams degraderen naar de Serie B. Deze drie ploegen worden vervangen door de twee eerste en de winnaar van de play-offs van de Serie B.

De nummers 1 tot en met 4 van het eindklassement in Serie A kwalificeren zich rechtstreeks voor de Champions League en de nummers 5 en 6 voor de Europa League.

Italiaanse bekercompetities

Er bestaat ook een Italiaanse bekercompetitie, die niet beperkt is tot teams van de Serie A. De bekerwinnaar is rechtstreeks gekwalificeerd voor de Europa League.

Bovendien is er sedert 1988 een Super Cup (Supercoppa). Die vindt jaarlijks kort voor het begin van een nieuwe Serie A-competitie plaats. In deze wedstrijd neemt de landskampioen van het vorige voetbalseizoen het op tegen de winnaar of verliezer van de bekerfinale.

In de media vinden we het al of niet volledig gedetailleerde eindklassement van de Serie A, met achter de naam van de club het totaal aantal wedstrijdpunten, het aantal gespeelde wedstrijden, het aantal gewonnen, onbesliste en verloren wedstrijden , het aantal doelpunten en tegendoelpunten, en het doelpuntensaldo.

Extra informatie

– In 2005-2006 werden Juventus, Lazio FiorentinaReggina Calcio en AC Milan bestraft wegens hun betrokkenheid in een omkoopschandaal. Juventus werd hierbij het zwaarst getroffen. De club verloor zijn twee landstitels en degradeerde daarenboven ook naar de Serie B. Het niet betrokken Inter Milan werd daarna uitgeroepen tot landskampioen, ook al eindigden ze toen op de derde plaats.

– In de seizoenen 1943-1944 en 1944-1945 ging de nationale competitie omwille van de Tweede Wereldoorlog niet door, maar werd er wel een regionale competitie georganiseerd.

– In 1948-1949 werd de kampioenstitel toegekend aan Torino FC na een vliegtuigramp vlak voor het eind van de competitie, waarbij het gehele team van Torino omkwam.

– Topscorer aller tijden in de Serie A is Silvio Piola, dit met 274 doelpunten.

– Het snelste doelpunt ooit in de Serie A werd in 2020 gemaakt door Rafael Leão (AC Milaan). Na slechts 6,2 seconden kon deze topspeler al scoren.

– De hoogst scorende Napolispeler is sedert 2020 de Belg Dries Mertens.

Place2bet wenst u veel plezier!

Place2bet Sport & Casino België