Virtual races: klassieke wedrennen in een modern jasje

Review over de klassieke paardenraces en online inzetten via virtual races of de variaties met de windhonden. Kom hier te weten waar je terecht kan om ze te spelen in België. Place2bet wenst je alvast heel veel plezier!

Place2bet » Virtual races: klassieke wedrennen in een modern jasje

Klassieke wedrennen

Voor we beginnen over de virtual races willen we zeker vermelden dat het wedden op paardenraces wellicht bij de meest gekende vorm onder de gokspelen behoord. Al jaren staan gokkers in rijen aan te schuiven bij hun plaatselijk gokkantoor. Overal ter wereld is het gokken op de paardenkoersen goed bekend, maar vooral in Groot-Brittannië is het ontzettend populair. Het spel is eenvoudig. Een aantal paarden worden door jockeys bereden. Ze nemen het tegen elkaar op in de piste en strijden om de eerste plaats door als eerste over de finishlijn te rijden. Spelers kunnen geld inzetten op één of meerdere paarden waarvan ze denken dat die de wedstrijd zullen winnen.

Een paardenwedren bestaat in twee verschillende versies. Bij de eerste versie zijn er geen obstakels en kan het paard in rechte lijn naar de finish hollen. Deze variant, die als meest prestigieuze van de twee wordt gezien, wordt ook wel het vlakke baan rennen genoemd. Bij de tweede versie, misschien beter gekend onder de naam jumping, moeten wel een aantal hindernissen worden overwonnen. Bovendien is de afstand ook langer. Waar het paard bij een race zonder obstakels tussen de 1200 en de 2400 meter moet lopen, loopt een paard bij een obstakelrace tussen de 2800 en de 4500 meter.

klassieke wedrennen

De twee verschillende varianten lopen volgens verschillende seizoenen. Het seizoen van het vlakke baan rennen loopt van begin april tot eind oktober. Tijdens deze wedstrijden flaneert de hogere klasse op de renbanen. Speciale hoeden en dure kleedjes worden duchtig geshowd tijdens deze wedstrijden. Vooral in Groot-Brittannië zijn dergelijke feestjes heel populair.

De tweede versie van de paardenweddenschappen, waar de paarden een aantal hindernissen moeten zien te overwinnen, is van een totaal ander kaliber. Deze variant is vooral populair in Groot-Brittannië, maar elders in de wereld nagenoeg onbestaand. Vanaf oktober tot april vinden overal op het Britse eiland jumpingwedstrijden plaats. Tot ze terug plaats moeten maken voor de high society onder de paardenliefhebbers.

Binnen elk van beide varianten zijn nog een aantal kleinere opsplitsingen:

  • Stakes race: voor deze wedstrijden moet startgeld worden betaald. Voordeel hiervan is dat het prijzengeld niet mis is. De eigenaar moet dan wel een investering doen, maar wordt er vaak dubbel en dik voor terugbetaald.
  • Handicap race: bij dit type van race krijgt elk paard een bepaald aantal kilo gewicht opgezadeld. Het paard wat de meeste kans maakt om te winnen, krijgt het hoogste aantal kilo.
  • Claiming race: bij een claming race doen enkel paarden mee die ook te koop zijn. Op die manier kunnen geïnteresseerde kopers zien wat voor waar ze in de kuip hebben.
  • Allowance race: net zoals bij de handicap race krijgt elk paard een bepaald gewicht toegewezen waarmee het de wedstrijd moet lopen. Hoeveel gewicht een paard krijgt opgezadeld, hangt hier af van leeftijd, geslacht of eerdere prestaties.

Online inzetten via virtual races

Casino’s en online speelhallen hebben het succes van wedrennen maar al te goed ingeschat. Het aanbieden van online wedrennen liet bijgevolg niet lang op zich wachten. Dankzij deze virtual races hoeven spelers niet langer het huis uit. Het is heel eenvoudig om online een gokje te wagen. Een groot aantal van de online aanbieders verkreeg een licentie van de Belgische Kansspelcommissie. Deze instantie ziet er streng op toe dat er geen overtredingen worden begaan. Het inzetten op virtual races verloopt dus volkomen legaal.

What are the odds?

Vooraleer je geld inzet, krijg je eerst de odds te zien. Odds zijn de kansen die een bookmaker toekent aan alle deelnemers aan de race. Op basis van deze odds kun je voor jezelf uitmaken wie volgens jou de winnaar en de verliezer van de wedstrijd zal zijn. Het is logisch dat goeie paarden, die het meeste kans maken om te winnen, de laagste notering krijgt. Veel gokkers zullen namelijk op dit paard wedden net omdat het de meeste kans maakt om te winnen. Indien dit paard ook effectief wint, zal je de opgestreken winst met vele anderen moeten delen. Spelers die inzetten op een minder goed paard (die  hogere notering zal krijgen), maken kans om een hoger bedrag binnen te rijven. Geld inzetten doe je dus doordacht, door alle odds goed te bekijken en met elkaar te vergelijken bij deze virtual races.

virtual races

De eenvoudigste manier van wedden is het inzetten op de winnaar. Dit wordt ook wel starting price genoemd. Sommige spelers zetten in op meerdere paarden om hun winstkans te vergroten, maar het blijft belangrijk om de odds goed te bekijken en logisch na te denken. Bij paardenwedrennen heb je een grote portie geluk nodig om te winnen, maar er komt toch heel wat tactisch spel bij kijken. Je hebt de keuze om op één paard in te zetten. De bedragen die je hierbij kan winnen, kunnen hoog oplopen, maar je zal enkel winst uitbetaald krijgen wanneer het paard waar je op hebt gewed, ook effectief de wedstrijd wint. Het is ook mogelijk om in te zetten op een paard dat bij de eerste drie moet eindigen. Wanneer dit paard dan niet als eerste, maar wel als tweede of derde eindigt, krijg je alsnog een groot deel van de winst uitbetaald.

Spelers kunnen ook inzetten op ­forecast. Dit betekent dat je inzet op een bepaalde combinatie van paarden. Je gokt op welke plaatsen ze zullen eindigen. Normaal gezien is dit de eerste en de tweede plaats, maar het is ook mogelijk om in te zetten op willekeurige positie.

De meest gespeelde vorm van paardenwedrennen zijn de Tiercé paardenrennen. Hierbij zetten spelers in op de eerste drie paarden die de finish zullen bereiken. Daarnaast kun je ook wedden op de eerste vier paarden (Quarté +) of de eerste vijf (Quintet+).

Variaties op de klassieke paardenrace

Windhondenrace

Een populaire variant op de klassieke paardenwedrennen zijn de races met windhonden. Anders dan bij de paarden moeten de honden het alleen zien te klaren, zonder jockey. De honden worden in afwachting van de start van de race in hokken aan het begin van het parcours geplaatst. Wanneer het startschot weerklinkt gaan de hokken open. Aan de rand van de racebaan start op datzelfde moment een kunsthaas met rennen. Windhonden zijn een ras van jagers. De honden reageren instinctief op de haas en rennen het onmiddellijk achterna. De windhond die het snelst kan lopen en als eerste over de finishlijn arriveert, wint de wedstrijd.

Dit soort van races is niet voor elke hond weggelegd. Enkel de honden uit rasgroep 10 worden toegelaten.

Waar spelen op virtuele races

 

 

place2bet.be

Bekijk ook de maandelijkse aanbiedingen op Place2bet 

Sociale media Place2bet